fredag 15. mars 2013

Mobilens Makt



Referat av Mobilens makt
Mobilens makt er skrevet av Jon Niklas Rønning og handler om da mobiltelefonen hans døde.
Han mistet bruken av mobilen i fem dager på grunn av ødelagt SIM-kort og opplevde at det var ganske befriende. Han fikk tid til å skrive, lese og gå tur. Jon Niklas Rønning snakker også om hvor lett det er å få tak i folk når man har mobil, det går ikke an å få fred og ro til å tenke og bli inspirert.


Finn ut
1.       Rønnings mobiltelefon døde, SIM-kortet ble ødelagt.

2.       Rønning har klart seg ganske bra uten mobiltelefon. Han har fått skrevet to tekster, gått 3 turer og lest 2 bøker av Neil Postman og Chuck Palahniuk.

3.       Mobilens konsept og idé er at man aldri skal kunne være alene, at man skal kunne nås overalt.

4.       Rønning liker ikke denne idéen. Han synts mobiler forstyrrer for mye når man har hyggelige øyeblikk. Øyeblikk som Samtaler på en restaurant, sluttscenen i Chaplins «City Lights» og teaterstykker.

5.       Mobilen har forandret en god del. Den har f.eks. erstattet de gamle sjarmerende lappene man sendte til hverandre for å spørre om man skulle bli kjærester. Nå «spør man» hverandre på SMS med kodeord og dumme forkortelser.
For mindre en ti år siden klarte vi oss flott uten, det er kun en stor digresjon.

6.       Rønning oppfordrer til å dra ut TV-en, skru av PC-en og mobilen i en ukes tid og stirr i veggen et par timer og se hva som skjer.

Reflekter og diskuter
1.       Rønnings beskrivelse av mobilhverdagen har mange gode poeng, men det er vanskelig å utføre i praksis. Mobil, PC og TV er en så stor del av vår hverdag at det er veldig vanskelig å se de for seg. Bare tenk deg, du legger fra deg alt elektronisk og skal klare deg en hel veke uten, men så skal du henge barna fra skolen og du går tom for drivstoff, midt i ingen mans land «doh!» tenker du, fordi du var smart nok til å høre på et mehe som du ikke har peiling hvem er og legge den fra deg hjemme.

2.       Jeg er ikke så veldig enig med han. I noen tilfeller så er det greit å få litt fred, men i denne verdenen vi lever i så er de så altfor mye som kan gå galt. Og da trenger du å ringe noen, eller noen trenger å få tak i deg, men det er ikke mulig fordi du ikke liker denne «innpåslitne» mobilen din.

3.       En mobil-, PC og TV fri hverdag ville nok blitt litt kjedelig, spør du meg. Arbeidsdagen kommer til å bli slått tilbake noen ti-år tilbake også, la oss se hvor gøy de blir å skrive rapporter med en gammeldags skrivemaskin og korrekturlakk.

4.       Folk i tvangstrøye gjør de hele dagen, men dagen blir ikke noe bedra av den grunn.
Kanskje hvis man hadde noe annet å gjøre som var verdt vår tid så hadde de vært enklere å legge fra seg mobilen og slå ta PC-en og TV-en.

5.       Det positive med mobiltelefonen er jo at man faktisk blir mer tilgjengelig for folk som trenger å få tak i deg. Den brukes i jobb sammenheng og er viktig i det feltet. Det Negative, som alle klager om tydeligvis, er jo at man blir «for tilgjengelig» og blir lett distrahert.
For mange er en mobil viktigere en familien deres og setter den høyere på listen sin.
 


 






 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar