torsdag 4. april 2013

Hvor ordene kommer fra



Individ: Den enkelte, eksemplar, element (brukt nedsettende), enkeltvesen, menneske, person, spesimen, subjekt, vesen. Ordet kommer av latin individuum, «udelelig»

Industri: Materiell produksjon: fabrikkmessig fordeling av råstoffer. Det er et latinsk ord for «arbeidsomhet, dyktighet» I vår betydning, «framstilling av varer ved hjelp av maskiner», har vi det fra engelsk.

Influensa: Et italiensk ord som egentlig betyr «innflytelse» i eldre tid trodde en at sykdommen kom fra innflytelse fra stjernene.

Ingen: Ikke én (ett), ikke en kjeft (en levende skjel, en katt) verken hund eller katt. Det er satt sammen av tre ord i det eldste nordiske språket, ne-einn-gi, «ikke-en-i de hele tatt».

Ingeniør: (uttalt insjenjør) Person som er kvalifisert for og utøver planleggende og ledende arbeid i teknisk virksomhet. Det var i eldre tid en som bygde festningsanlegg og krigsmaskiner; i likhet med mange andre eldre militær-ord har vi det fra fransk. Dit kom det fra latin ingenium, «begavelse» og «oppfinnelse». Betydningen nå er «en som har teknisk utdanning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar